NAi / BONAS - ZOEKEN IN HET COLLECTIE INFORMATIE SYSTEEM

‹ start zoeken ‹ Stap terug Informatie

User tags

 


Bookmark and Share

Provinciehuis Noord-Brabant (Den Bosch)

Vergroot kaart

 

Adres:
Brabantlaan 1
Stad:
s-Hertogenbosch
Land:
Nederland
Object type:
provinciehuizen
Opdrachtgever:
Provinciale Staten Noord-Brabant
Uitgevoerd:
ja
Nog bestaand:
ja - Laatste observatie: 2006
Start:
1962
Eind:
1971
Bureau:
Maaskant, Van Dommelen, Kroos & Senf
Archiefverwijzing:
NAi/CGMA 948

Het provinciehuis aan de Brabantlaan in 's-Hertogenbosch werd door Maaskant zelf als het hoogtepunt van zijn oeuvre gezien. Het gebouw is het resultaat van een jarenlang proces dat verder teruggaat dan de ontwerp- en bouwjaren 1963-1971 doen vermoeden. In 1952 werd Maaskant al gevraagd deel te nemen aan een besloten prijsvraag voor een nieuwe provinciehuis tegenover het huidige provinciehuis. De uitgenodigde architecten waren: Ir. N. van der Laan, ir. W. van Dael, Jos Bedaux en H.A. Maaskant. In 1958 werd Maaskant als winnaar aangewezen. Ondanks dat het plan van Maaskant was goedgekeurd, is het gebouw er nooit gekomen. In de loop van 1962-1963 werd de huidige plek als geschikte plaats aangewezen en kreeg Maaskant opdracht een nieuw ontwerp te maken. Dit ontwerp is uiteindelijk uitgevoerd.UitgangspuntenMaaskant kreeg grote vrijheid bij zijn ontwerp, als het gebouw maar een duidelijk herkenbaar bestuurscentrum werd, dat tevens gebruikt kon worden voor culturele manifestaties. Maaskant hanteerde bij zijn ontwerp enkele uitgangspunten:1. Het gebouw moest een totaliteit worden, te bereiken door het representatieve gedeelte en het werkgedeelte zoveel mogelijk door elkaar geweven worden.2. Het gebouw moest zo eenvoudig mogelijk afgewerkt worden zonder versieringen. Kunst moest duidelijk geïntegreerd worden met de architectuur.3. Het gehele terrein moest een openbaar karakter krijgen, zodat het door iedereen betreden kon worden.4. een oplossing van het parkeerprobleem.Het eerste uitgangspunt, de verweving van het representatieve en het werkgedeelte, heeft Maaskant gerealiseerd door het gebouw in twee elementen te verdelen. Naast het verticaal gedeelte, de hoogbouw (ruimten voor de technische diensten), ontwierp hij een horizontaal gedeelte, de laagbouw (waar zich de representatieve ruimten bevinden en de ruimten voor de administratieve diensten).De hoogbouwDe totale hoogte van dit gebouw bedraagt 104 meter en telt 24 verdiepingen. De verdiepingvloeren zijn gegroepeerd rondom een betonkern, waarin de trappenhuizen, liftschachten etc. zijn aangebracht. De in doorsnede H-vormige betonkern werd door middel van een glijbekisting opgetrokken. Nadat de betonkern op hoogte was werden de stalen vloerbalken gemonteerd. Hierbij werd van bovenaf begonnen.De laagbouwDe laagbouw bestaat uit betonnen kolommen en vloeren. Alleen voor de dragende constructie van het dak is staal gekozen. Binnen deze laagbouw bevindt zich tevens de statenzaal, die direct opvalt door zijn typische vormgeving. De parkeergelegenheid is een integraal onderdeel van het architectonisch concept. Ze bevindt zich op het verdiepte terras onder de laagbouw. De laagbouw rust op betonnen kolommen die betonnen vloeren dragen. Het dak van de laagbouw is een eenvoudige constructie van stalen balken. Ook voor de overspanning van de in de laagbouw gehangen statenzaal is staal gebruikt.De constructie, een combinatie van staal en beton, vindt haar hoogtepunt in de ingenieuze overspanning van de gehele onderbouw.Ook het tweede uitgangspunt is terug te vinden in het exterieur. In tegenstelling tot het interieur is dit vrij sober vormgegeven en bestaat dan ook voornamelijk uit onbekleed beton. Bij de gevelbekleding is gebruik gemaakt van aluminium puien en thermopane glas, terwijl hoedpylonen, gevels en de parkeerkuil zijn afgewerkt met sierbeton. Ook is op veel plaatsen natuursteen gebruikt.Het interieur daarentegen is rijk aangekleed. Er werd een royaal bedrag voor kunst uitgetrokken.Het provinciehuis heeft een sterke wisselwerking met de buitenruimte: een monumentaal plein geeft toegang tot het complex aan de voorkant en tot het verdiepte terras dat onder het gebouw als parkeerruimte dient, terwijl het gebouw aan de andere zijden begrensd wordt door waterpartijen. Op de parkeergarage bevindt zich het lage gedeelte met de hangende statenzaal. Het dak bestaat uit een combinatie van drie expressief vormgegeven betonnen delen die samen met de hoogbouw beeldbepalend


Gerelateerd

  • NAi Partners

  • Bankgiro Loterij